BATT Split

Udruga veterana specijalne policije "BATT" - Split

“Bočina, Abramović, Tomaš, Topić”

Obavijest: Dan udruge i 28. godišnjica osnivanja jedinice

Dan udruge i 28. godišnjica osnivanja jedinice

U streljani Policijske uprave Splitsko-dalmatinske dana 15. ožujka 1991. godine postrojavanjem označeno je ustrojavanje Jedinice za posebne namjene, kasnije preimenovane u Specijalnu jedinicu policije PU Splitsko-dalmatinske.

Naša Udruga, koja nosi ime po inicijalima prezimena prvih poginulih kolega (Bočina, Abramović, Tomaš, Topić), okuplja dragovoljce i branitelje Domovinskog rata, pripadnike Specijalne policije MUP-a RH. SJP Split od osnutka obavlja poslove redarstvene naravi u gradu Splitu, a zaoštravanjem odnosa s JNA, vrši blokadu vojarni na području Splita i komande bivše VPO. Od pripadnika se jedinice, u lipnju mjesecu 1991. godine, u Resniku osniva Zbor narodne garde, preteča IV. gardijske brigade HV-a. Tijekom Domovinskog rata, sudjelovala je u svim vojno-redarstvenim akcijama na području od Prevlake do Velebita. Također, tijekom 1994. i 1995. godine sudjelovala je i u akcijama na području zapadne Slavonije.

Ukratko, ratni put Specijalne jedinice policije “BATT” Split ispunjen je odanim i odvažnim akcijama u kojima je svojom odvažnošću i hrabrošću, te obučenošću obranila, oslobodila i pod hrvatski suverenitet vratila privremeno okupiran teritorij zajedno s postrojbama MUP-a i HV-a. Pri tome je na oltar Domovine položeno osam života, u daljnjim zadaćama poginula su dva specijalca, a do danas su nas prerano napustila osamnaestorica kolega specijalaca.

Dan udruge i Dan osnivanja jedinice, ove godine obilježiti ćemo skromnom svečanošću 20. ožujka 2019. godine.

U 10 sati služit će se sveta misa u Crkvi sv. Obitelji na Sukoišanu. Odati ćemo počast poginulima polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u bazi SJP u Mravincama u 12 sati, a svečani ručak je u 14 sati u restoranu Babilon.

Molimo da se za dolazak najavite na mobitel 095/665-0820, Vranješ.

Udruga BATT nadogradila je svoju izjavu o privatnosti i tzv. kolačiće u skladu s novom europskom regulativom iz Opće deklaracije o ljudskim pravima (GDPR). Mi koristimo kolačiće na našoj web stranici kako bismo Vam pružili uslugu, analizirali korištenje, osigurali dostupnost i funkciju sustava, što ne bismo mogli pružiti bez korištenja kolačića. Nastavljajući koristiti našu web stranicu, pristajete na primanje kolačića. Više o kolačićima i vašoj privatnosti možete pronaći na poveznici >Pročitaj više<.
Prihvaćam uvjete Izjava o privatnosti